„Înainte de grădiniță, școală, etc., adevărata educație începe și se dezvoltă acasă, în familie. Măcar aici putem face cu adevărat ceva. Exemplul celor din jur ajută cel mai mult în dezvoltarea copilului. Fă din tine ceea ce vrei să devină copilul tău.”

”Cei care s-au trezit, trăiesc într-o singură lume.Cei care dorm încă, trăiesc fiecare separat în lumea lor.” (Heraclitus)

O educație care ne aparține

Ai simțit vreodată că tot ceea ce ai acumulat de-a lungul anilor nu ți-a folosit mai deloc? Îți aduci aminte ce învățai la școală și dacă tot ce se preda atunci îți îmbunătățea în vreun fel experiența de viață? Ai început să ai mai multă încredere în tine și să te simți important sau dimpotrivă? Grădinița și școala au și ele părțile lor bune, dar sistemul actual ar trebui schimbat radical dacă ne dorim pentru copiii noștri o educație care i-ar ajuta pe termen lung.

Există anumite școli care se bazează pe un învățământ ce are la bază apropierea elevului de profesor, studierea mai multor materii care dezvoltă intuiția, inteligența copilului, capacitatea lui de a se exprima liber. Din păcate, sunt puține școli de acest gen, dar cu ajutorul părinților care vor altceva pentru copiii lor, se pot înmulți. Deși mulți simțim că ceva este în neregulă nu avem curajul să facem cu adevărat ceva. Copiii nu se mai duc la școală cu plăcere, sunt din ce în ce mai stersați, părinții le fac temele, iar timpul lor liber se  rezumă la câteva ore de joacă. Tot învățământul actual este bazat pe gândirea logică, rațională. Toate informațiile vin în așa fel încât să stingă orice urmă de intuiție, de simț al adevărului. La urma urmei, asta se urmărește, nu? La ce ar ajuta o masă de oameni cu mintea liberă, cu un simț intuitiv dezvoltat? Este nevoie de oameni ocupați, datori, neîncrezători, pentru ca cei care  conduc să pară eroi. Părinții au rolul cel mai important în creșterea unor generații mai independente, mai libere în gândire și decizii.

Înainte de grădiniță, școală, etc., adevărata educație începe și se dezvoltă acasă, în familie. Măcar aici putem face cu adevărat ceva. Exemplul celor din jur ajută cel mai mult în dezvoltarea copilului. Fă din tine ceea ce vrei să devină copilul tău. Dă-i exemplu de sinceritate, de adevăr, de voință și înțelegere și vei observa că aceste caracteristici îi vor fi ghid toată viața.

Fiecare are drumul lui și este normal ca și copilul să și-l aleagă singur, fără a stabili noi ce ar fi mai bine pentru el. Tu doar dă-i posibilitatea să cunoască lumea așa cum este ea. Nu îi prezenta „adevăruri false”, ajută-l să se bucure de lucruri mărunte și nu îl lăsa să creadă că poate fi împlinit numai atunci când posedă ceva sau face ceva important.

Arată-i că fericirea este în interiorul lui și o poate accesa de câte ori vrea. Dar pentru ca cei în creștere să te creadă, trebuie să vadă la tine cum faci asta, cum te bucuri de o plimbare, de un joc cu mingea, de un cântec frumos și nu doar atunci când ți-ai luat mașina mult râvnită, când ai fost promovat sau când a luat nota 10 la școală. Cel mai măreț lucru pe care îl poți face ca om este să te pui în slujba bineluI și a adevărului și să lucrezi cu tine până îți oferi viața ca exemplu celor din jur, emanând încredere, afecțiune și suport.

Toți suntem pe același drum și avem nevoie unii de alții pentru a ne restabili prioritațile și a ne feri să intrăm în haosul ce se desfășoară în jurul nostru acum și în perioada ce va urma. E sfârșitul unei perioade în care toată lumea a fost condusă spre consum, spre asimilare. Toți vor mai mult, și mai mult…

Strigăm după bani, nu ne mai ajunge nimic din ce câștigăm, mergem zilnic la cumpărături, ne dorim case mari, mașini scumpe și, în momentele de luciditate, ne dăm seama că totul ne aduce fericirea doar pe moment și nu ne face decât să plecăm în goana după mai mult… Suntem singurii care ne putem decide viitorul, oricât de greu ni s-ar părea. Vorbind unii cu alții, răspândind informații, luând atitudine ori de câte ori ni se ivește ocazia, putem pune în mișcare un alt mod de gândire, un alt mod de a trăi, o altă viață.

Cu cât ne trezim mai repede și acționăm, cu atât putem pune imediat în mișcare ceea ce ne dorim cu adevărat.

”Cei care s-au trezit, trăiesc într-o singură lume.Cei care dorm încă, trăiesc fiecare separat în lumea lor.” (Heraclit)

Iulia roxana Oroviceanu – terapeut si psiholog

Cand viata te provoaca la duel”

Abonare Newsletter

X