De multe ori avem senzaţia că orice am face şi oricât de mult am încerca să desluşim sensul vietii nu răzbatem în faţa numeroaselor provocări. Ne-am făcut nişte idealuri, nişte concepţii despre viaţă care depăşesc limitele pe care le poate suporta o fiinţă umană. Poate un robot ar funcţiona perfect într-o societate ca aceasta, dar pentru un om este de multe ori prea greu.
Ne-am îndepărtat de noi, de dorinţele pure ale sufletului nostru, de micile bucurii şi de satisfacţia comuniunii dintre noi şi natură.Viaţa înseamnă mult mai mult decât să te trezeşti dimineaţă, să bei cafeaua pe fugă, să faci repede tot ce e de făcut prin casă, să pleci la muncă, unde stai peste limita admisă de sistemul tău nervos, după care vii acasă şi…viaţa este felul în care îţi poţi stabili priorităţile, felul în care în care priveşti încercările vieţii, felul în care îţi asumi experienţele întâlnite şi felul în care priveşti lecţiile învăţate în urma experienţelor.
Viaţa vrea să o observi şi în ciuda faptului că de multe ori ţi se pare grea, să ridici fruntea şi să ştii că nu eşti singur. Suntem împreună pe acelaşi drum.Dorinţa ta de a creşte, de a învăţa, de a înţelege mecanismul vieţii, te va face să păşeşti spre propria bucurie lăuntrică şi propria iluminare. De multe ori credem că împotriva fericirii noastre, stau oameni răi, timpul şi banii. Află, suflet drag că timpul este acelaşi pentru toţi şi dacă unii reuşesc să îşi folosească cu înţelepciune orice clipă şi să profite de fiecare moment pentru a crea ceva frumos cu mintea, pentru a emana bucurie, recunoştinţă în jur, este doar pentru ca ei au înţeles că timpul ne stă la dispoziţie pentru a-l transforma în prietenul nostru cel mai bun.
Faptul că tu nu vrei să priveşti în interiorul tău, la suferinţa ta, la lipsa de acţiune, la lipsa de hotărâre, faptul că tu nu vrei să te schimbi, nu este din cauza timpului. E din cauza pierderii conştiinţei de sine, stimei de sine, bucuria vieţii, iubirii de sine şi de oameni…De aici trebuie să porneşti…Alt impediment invocat de multe ori şi despre care noi credem că stă împotriva dobândirii fericirii- lipsa banilor.Noi credem că dacă am avea mai mulţi bani, am fi mai fericiţi.Dar nu lipsa banilor te face să fii răutăcios, agresiv, zgârcit, râzbunător, lipsit de bunătate. E adevărat că lipsa banilor într-o societate bazată pe consum, te poate face să te simţi dat la o parte, neintegrat, fără speranţă. Am ajuns aici şi pentru că am uitat să consumăm doar cât avem nevoie. Ne întindem în case mult prea mari, cumpărăm zeci de lucruri de care nu ne folosim, luăm mâncare cât pentru o comunitate mică, deşi suntem doar doi. .Am cunoscut oameni atât de conştienţi de ei, de ceea ce îi înconjoară, atât de simpli, atât de mulţumiţi cu tot ce le oferă viaţa şi care nu încetează să mulţumească pentru tot ceea ce au, încât mi-am dat seama că fercirea este cu adevărat doar în interiorul nostru şi ţine foarte mult de cum privim noi viaţa. Restul sunt doar motive pentru a fugi de esenţa noastră şi de a ne masca latura crudă, neglijentă, iresponsabilă. Haosul este creat de noi oamenii, prin urmare, dacă înţelegem că lucrurile nu trebuie să stea aşa, tot noi putem crea pacea. Nu este o scuză că nu avem oameni de calitate, nu este o soluţie să dăm vina pe cei răi care fac vrute şi nevrute, când noi înşine nu am făcut niciodată nimic să schimbăm ceva. Cum poţi acuza pe cineva care neîndreptăţeşte, manipulează, vrea totul pentru el, când chiar tu te comporţi, la un nivel mai mic, la fel cu cei dragi? Nu uita că atunci când arăţi cu degetul acuzator spre cineva, trei degete le ai îndreptate spre tine.Schimbarea lumii începe cu tine. Încearcă tu să fii un om mai bun, încearcă să te vindeci, să nu neîndreptăţeşti, să nu critici, să nu umileşti, să nu acuzi şi atunci vei fi un exemplu pentru cei din jur şi vei observa că oamenii se vor schimba în jurul tău doar prin simpla ta prezenţă.
Schimbarea lumii începe cu tine. Risipeşte haosul din mintea şi din sufletul tău şi uşor te vei îndrepta spre căi mai frumoase…
„Cand viata te provoaca la duel”
Book Break Publishing
Iulia Oroviceanu