Adulti, parinti, vegheati la sufletul celor mai mici in aceasta perioada! Ranile sufletului  nu se vad cu ochii fizici din pacate.

In aceste perioade cu o incaractura emotionala teribila, cei mai mici au nevoie de responsabilitatea si discernamantul nostru.

Atunci cand dezamagirile, furia, revolta, durerea se raspandesc mai repede ca un virus, este nevoie de mai multa atentie din partea noastra la ce spunem, la felul in care ne exprimam emotiile si la felul in care gandim atunci cand in jurul nostru exista suflete fragede inca ce isi urmeaza procesul de crestere. In general acum pe Pamant avem suflete frumoase, puternice dar atat cat inca sunt in corpuri micute, au nevoie de protectia si ingrijirea noastra, a celor mai mari.

Siguranta, iubirea, protectia, linistea sunt des inlocuite cu ura, setea de razbunare, durere teribila, traume puternice si pot marca definitiv felul in care cei mici se raporteaza la viata, la ei si la Dumnezeu.  Cand emotii puternice vin peste ei, in prima faza se lupta sa faca fata, dar, atunci cand se extind pe o perioada mai lunga de timp, sistemul de aparare al organismului nu mai face fata si psihicul lor este puternic afectat. Mai tarziu, peste ani pot aparea depresii puternice, interiorizare si izbucniri de agresivitate si alte tulburari de comportament, acestea fiind mult mai dificil de manageriat si tratat decat de prevenit.

Oricata durere ar fi si cat de greu pare, merita efortul ca in prezenta copiilor sa avem mai multa grija. Sa nu uitam ca adultii de maine sunt copii de astazii si noi ca parinti avem imensa responsabilitate sa avem grija de sufletul lor atat timp cat putem si ii avem langa noi. Ei vor pleca in lume urmand sa isi faca propriile alegeri in viata. Ceea ce au vazut, auzit cand erau mici ii vor urmari toata viata si sa nu uitam ca ei vor fi cei ce isi deseneaza viitorul.

Iata cateva idei pe care le poti aplica in aceasta perioada si in toate momentele de criza din viata:

  1. Stai de vorba mai mult cu copilul/copiii in momentele dificile ce urmeaza a fi traversate. Nu il lasa doar sa asiste la evenimente, discutii si sa traga singur concluzii ce ii pot afecta modul de gandire.
  2. Explica-I ca oamenii trec prin momente dificile dar care pe viitor se vor rezolva si explicai-I nu doar cauza crizelor ci si scopul lor. Explica-I cum cei puternici care doresc si binele celorlti se lupta pentru ca cei mici ce vin din urma sa poata creste intr-un mediu mai sigur si mai bun pentru ei.
  3. Nu ii prezenta situatia cum ca nu mai exista nici o sansa de rezolvare, de vindecare deoarece emotionalul la varste fragede este usor de lezat si ii poate trezi sentimente de nesiguranta ce il conduc spre stari depresive.
  4. Asigura-I ca, oricat ar fi de greu, Dumnezeu vegheaza asupra celor ce vor sa schimbe si sa lupte pentru binele celorlalti si arata-I ca si el se poate gandi cu sustinere la ei si ca ii poate ajuta sa fie mai puternici. Acest lucru il va impulsiona si ii va trezi sentimente de utilitate si bucurie.
  5. Arat-I mereu si o parte buna a lucrurilor pentru a-I crea deprinderea de a cauta solutii atunci cand se va afla si el in situatii dificile.
  6. Nu il lasa sa priveasca prea mult la evenimente sau scene cu impact emotional foarte puternic ce ii pot impacta puternic si il pot trimite in stari puternice de confuzie si teama.
  7. Nu il incuraja sa manifeste agresivitate pentru “cei rai”. Acest lucru nu il va face mai puternic asa cum esti tentat sa crezi, ci ii vor crea reactia pe viitor si acest fapt va fi vizibil foarte tarziu cand nu mai poti interveni prea mult. Invata-l ce sa nu copieze si ce sa evite din ceea ce vad la cei agresivi si dezorientati.
  8. Asigura-l ca este iubit si ca au mai fost perioade dificile in viata oamenilor si vor fi traversate in cele din urma cu sprijinul celor ce stiu ce au de facut, iar daca vor fi mai putine gesturi de iubire in perioada asta, se datoreaza doar perioade si in nici un caz lor.

copil_trist-1024x768

Daca simti ca esti profund afectat de ceea ce se intampla in perioada aceasta, sau ai persoane care sufera teribil si au nevoie de sprijinul tau, iar tu nu te poti concentra si pe nevoile copilului, lasa-l cateva zile in grija rudelor apropiate unde isi poate face activitatile care il relaxeaza si unde poate primi atentia de care are nevoie pentru a ramane in echilibru emotional.

Ceea ce noi facem astazi cu copii nostri, vom culege in viitor! Sa sadim in sufletele lor seminte bune si sa le udam pentru a creste la timp

Imi doresc din inima sa fie de folos celor ce trec prin perioade grele si pot avea grija sa nu fie afectati si copiii din jurul lor.

Pentru orice intrebari legate de cei mici sau nelamuriri, va  stau cu drag la dispozitie si va raspund pe mail la intrebari.

TERAPEUT SI PSIHOLOG

OROVICEANU IULIA-ROXANA

office@goodlifecenter.ro

Abonare Newsletter

X